Interviews geven is geen topsport maar vraagt wel training

healthy-person-woman-sport

Als sportliefhebber kan in augustus mijn geluk niet op, het is een maand gevuld met absolute hoogte- en diepte punten. Vooral omdat behalve het grootste sportevenement ter wereld ook de Eredivisie weer is gestart. Het levert naast geweldige topsportmomenten prachtige interviews op waar ik als PR Consultant alleen maar van kan genieten. Hoe ze ook verlopen, er valt altijd wel iets van te vinden.

Leren van de profs

Hoewel het niet de absolute wereldtop is dat de vaderlandse voetbalvelden bewandelt, is het mediacircus om de Eredivisie er niet minder om. Jonge kerels worden na overwinning én verlies door journalisten doormidden gezaagd over hun rol in de wedstrijd en waar mogelijk wordt er gepeild welke rol de coach erin gespeeld heeft. Vooral in de loop van het seizoen lijkt de voetbalpers vaak scherper dan de parlementaire pers.

Een seizoen zonder gekapittelde voetballeiders is in deze tijden ondenkbaar. In het buitenland gaat het er nog harder aan toe. De Engelse tabloids hebben op sportgebied een reputatie hoog te houden en Zuid-Europese media lijken het nóg bonter te maken. Onlangs vroeg een Griekse journalist aan Peter Bosz – de nieuwe trainer van Ajax die op dat moment nog maar één officiële wedstrijd op z’n naam had staan – na een thuisremise tegen het Griekse PAOK Saloniki of hij al aan aftreden dacht. De interviews rond voetbalwedstrijden zijn een must voor de liefhebber, ze geven context waar we niet zonder kunnen.

Interviews met sportmensen gaan vaak viral wanneer ze uit de hand lopen. Zo kan bijna iedereen zich wel een interview met Louis van Gaal in Nederland, Duitsland of Engeland voor de geest halen. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van interviews die positief verlopen en daardoor viral gaan. Als fan van Roda JC zag ik cultheld Nathan Rutjes eerder dit jaar voetbalminnend Nederland veroveren met slechts één kort oprecht en enthousiast interview. Het leverde hem zoveel positieve reacties op dat de club hem later beloonde met een contract voor het leven. Rutjes’ nuchtere reactie op vragen van Radio 1 hierover was: “Weet je wat het is mijnheer? Dat soort interviews geef ik al vijftien jaar, alleen nu viel het op omdat het voor de landelijke televisie was.” Volgens de interviewer was het toch vooral ‘goede pr’.

Je verhaal versus key messages

Helaas is niet iedereen dezelfde kans en learning curve gegund. Hoe vaak krijg je als onderneming de kans je te presenteren in een interview? En als dat zo is, krijg je dan ook de kans om dat in volledigheid toe te lichten zoals bij Zomergasten of word je in een paar soundbites gepropt? En hoe vaak gaat een dergelijk interview viral op een positieve manier? Antwoord op het laatste: vrijwel nooit. Negatieve voorbeelden zijn er echter legio. Er is geen communicatieprofessional in het land die de woordvoerder van Blokker niet heeft zien struikelen tijdens een pijnlijk interview op landelijke televisie. Het voorval bewijst dat alleen weten waarom je iets doet en dat opsommen in met elkaar afgesproken key messages, niet betekent dat je daarom ook die boodschappen kan laten landen in een interview.

Help de interviewer

In een goede mediatraining leer je op basis van key messages je verhaal te vertellen. Minstens zo belangrijk is echter dat je leert luisteren naar de vragen en beseft wat de insteek van die vragen is. En ja, het kan vervelend zijn wanneer een journalist stuurt op gesloten antwoorden. Maar wanneer je leert de mogelijkheden binnen een interview te herkennen, voel je je vrijer om behalve antwoord te geven op vragen, de journalist te helpen zijn verhaal op te tekenen door context te geven.

Je beseft dan dat de journalist naar antwoorden zoekt binnen zijn referentiekader en dat jij die antwoorden volgens hem hebt. De journalist is immers vooral een professional die geïnteresseerd is in een goed eindresultaat. Als geïnterviewde kan jij hem daarbij helpen.

Een gedegen mediatraining leert je om samen met de journalist tot een beter interview te komen. Interviews geven is geen topsport, maar training brengt topresultaat wel dichterbij.

Bij Progress Communications werken we als PR-bureau met vestigingen in Amsterdam en Antwerpen met een eigen mediatraining-methodiek om onze klanten zo goed mogelijk voor te bereiden om hun vaak complexe en technologische boodschappen helder te verwoorden. Zo kunnen ze samen met landelijke, sociale en B2B-media het hele verhaal vertellen aan hun doelgroep.

Ruud

Meer nieuws