PR en data: waarom dit een match made in heaven is

data_3

Als PR-bureau dat zich richt op de IT- en tech-sector kan het soms wel eens een uitdaging zijn interessante content te creëren. Vaak heb je te maken met technische aspecten die niet door iedereen worden begrepen. Daardoor kunnen sommige mensen het IT-vak als ‘saai’ ervaren. Collega Marieke verklaarde onlangs in haar blog het tegendeel. En daar sluit ik mij volledig bij aan. IT is verre van saai en ook in de IT kun je content creëren die zich niet alleen maar focust op de nieuwste product-updates, introducties van nieuwe oplossingen en de technische aspecten. Dat maakt ons vak juist een mooi vak: iets heel technisch omtoveren naar iets heel begrijpelijks.

Maar hoe kom je nou aan deze content? Soms is de basis er al: een interview of een bestaand artikel is een goede aanleiding voor de creatie van een nieuw artikel. Maar soms moet je ook echt vanaf nul beginnen. De afgelopen tijd heb ik me voor een aantal klanten beziggehouden met onderzoek. Een van de perfecte manieren om je klant als expert op een vakgebied te positioneren. Hiermee kun je namelijk laten zien dat je klant meer is dan alleen technische, feitelijke aspecten, maar laat je ook zien dat je klant kennis heeft van de markt waarin hij zich bevindt en daarop weet in te spelen. Hoe en waarom je onderzoek moet betrekken bij PR? Dat licht ik graag toe.

1. Trends spotten en brainstormen

In de PR-wereld wil je het liefst inspelen op de laatste trends en ontwikkelingen om zo ook relevante content aan te bieden. Daarom zijn wij als PR-consultants voortdurend bezig met het volgen van de actualiteit in het vakgebied: waar praten media over en hoe kunnen wij met klant X daarop aanhaken? Wij lezen daarom ook elke dag de krant en houden gedurende de dag de grote nieuwspagina’s in de gaten.

De trends zijn gespot, nu moet het onderzoek vorm krijgen. Het is van belang om concreet te hebben waar je naar op zoek bent. Welke invalshoek is interessant? Waar is de doelgroep naar op zoek? Welke content is nieuwswaardig? Welke vraagstellingen kunnen we formuleren? Brainstorm daarom met het team om tot deze antwoorden te komen. De vraagstellingen heb je dan binnen no-time geformuleerd.

2. Schakel met de professional

Uiteraard wil je graag dat je onderzoek betrouwbaar is. Daarvoor zijn een aantal zaken van belang, waaronder de ondervraagde doelgroep, de juiste vraagstellingen en de juiste antwoordcategorieën. Voor dit soort concrete zaken is het aan te raden om te schakelen met een professioneel onderzoeksbureau: zij zijn hier uiteindelijk de expert in. Wij werken dan ook nauw samen met onderzoeksbureaus om ons te ondersteunen met het neerzetten van goed onderzoek, zodat wij aan de gewenste resultaten komen voor het verhaal dat wij willen neerzetten.

3. Van data naar content

Zodra het onderzoek is uitgevoerd, krijg je een hoop data met cijfers en komma’s op je af. Maar geloof me, dan begint het leukste gedeelte. De kunst is namelijk om van die data een verhaal te maken. Misschien zie je het niet meteen, maar uiteindelijk valt het kwartje en komt er een sterk verhaal op papier. Neem er dus vooral de tijd voor en bekijk de data kritisch. Daarbij komt ook dat data feitelijke informatie is. Je kunt wat je zegt onderbouwen met cijfers. Dat maakt je content ook gelijk een stuk betrouwbaarder.

Onderzoek is niet alleen heel interessant, maar ook heel leuk om je tot nieuwe inzichten te brengen. Heb je hulp nodig met jouw technische verhaal in iets begrijpelijks te veranderen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee over de beste aanpak.

Corinna

Meer nieuws